Domov Potepanja  transport motorhome 01  Zadnja sprememba na strani: 25.05.2014 22:56

Murter 15.6.3013  Cres 31.5.2013  Atene 1.5.2014  Velika noč 2014

 
Mesec maj gre proti koncu, (ne čakaj na maj, na, zdaj bo pa že skoraj mimo), pred nami je najlepši čas za na morje. Greva v soboto zjutraj, pa četudi za en dan malo "pošnofat" na obalo. Seveda je prva postaja Reška ribja tržnica, "svašta", koliko rib...
Odhod takoj po šesti zjutraj pomeni, da sva kmalu po sedmi že na korzu v Reki. Lokale komaj odpirajo in za travaričko se komaj dogovoriva, saj je pri njih tudi menda Keber do osme zjutraj... Obiščeva še tržnico, betonski pulti se šibijo pod težo rib, škampov in školjk. Vse sveže direktno iz morja. Vzameva kg srednjih škampov za večerno buzaro in pa še toliko svežih sardelic za kosilo.
Še domač paradižnik, gospa pove, da ima žlahto v Dazlini pri Murterju, ki ji redno dostavlja domačo zelenjavo. Zanimivo, ko pa kupujem v Dalmaciji, mi nakladajo, da je krompir iz Istre... Zjutraj pa vidiš branjevke, ko iz Lidla s karjolami vozijo na trg španski krompir. Zunanja, ogromna tržnica, danes prevladujejo jagode.
Med kofetkanjem sva dokončno preverila stanje vremena in Aladin je celo izboljšal napoved za Istro, medtem ko naj bi bil Kvarner bolj nestabilen. Zato zavijem proti Opatiji, potujeva skozi sam center in nato mimo Ičičev.
Po obmorski cesti se peljeva mimo Moščeničke Drage in se nato povzpnemo mimo Brseča in Plomina do Labina.
V Labinu sva do sedaj vedno zavijala levo v Rabac, tokrat pa ne. Za en dan, tudi če se "nataknemo", bova šla pogledat kamp Marina, ki je že desetletje v načrtih. Zavijeva skozi stari del Labina in preko hriba se spuščamo po ozki cesti z višine kakih 350 m v kamp Marina.
Kamp deluje urejen, na recepciji potegnem ven kartico CC, ki naj bi veljala do konca meseca in zagotavljala kampiranje za 18 EUR + takse, torej nekaj manj kot 20 EUR. Seveda nama prijazna receptorka takoj da vedeti, da je s kartico možno kampirati le v sredinskem delu kampa in ne ob morju.
Ampak ob morju v prvi vrsti je kar nekaj prostih lepih parcel in za nekaj dodatnih eurov sva dobila na parceli še vodo, elektriko, kamin in svoje stopnice za na lepo peščeno plažo pod parcelo.
Kamin izkoristim kar za postavitev pizzopeka in vanj vrževa kilogram v ostro moko povaljanih svežih sardelic.
Morje okoli rta Svete Marine je znano po potapljaških destinacijah. Menda je tu potopljena celo neka ladja. Voda je precej ledena, vsaj meni se tako zdi ampak Vesni pa ne. Ni tako mehka kot grška, kljub vsemu pa je čofotala in se namakala, kot da je v jakuziju...
Kmalu se, kot ponavadi, pojavi pri naju črn pes. Ne vem zakaj, ampak vedno pride kak črn kosmatinec. Ostalo nam je nekaj sardel, ki jih je veselo požrl in na koncu je dal vedeti, kaj si misli o ribah, preleti z miško sliko desno zgoraj.
Kamp Marina je od Labina oddaljen okoli 10 km, v bližini ni nobenega kraja, peš poti ni, razen planinske, za katero me je receptorka opozorila, naj si obujeva gumaste škornje, ker da so že kače... V kampu je na sredini polotoka le en objekt s kopalnicami, wc-ji in pralnicami. Lepo urejen in nov. Sredinske parcele so lepo zastavljene, medtem ko nove parcele ob obali šele urejajo in zasajujejo. Navsezadnje ugotoviva, da je tudi na višjih parcelah lep razgled, a kaj, ko sta v kampu le tri plaže, na katerih se da lepo zaplavat v morje, od tega le ena malo večja. Najbrž je glede na ne tako majhen kamp poleti znatna gneča. Danes je seveda ni bilo in na plaži sva bila večinoma sama, v morju pa le s potapljači.  Prav zanimivo je bilo videti kompletne družine s 5, 6, let starimi otroci v potapljaških skafandrih.
Ko se naredi nov dan dokončno ugotoviva, da spiva med samimi potapljači in da najbrž ne spadava zraven, hehe. Iz sosednjega avtodoma precej starejši par navsezgodaj prikoraka iz prvega potapljanja, medtem ko se midva že baševa z jajci in šunko, hmhm.
Medtem ko Vesna še malo "pomirka", da ji kdo ne zasede ležalnik jaz brskam po netu in iščem kak koristen podatek, kako se pride do opevane plaže pod vasjo Brseč, mimo katere se bova vračala. O plažah na tem koncu je bolj malo podatkov, najraje napišejo, da so dostopne le z jahtami ali pa alpinistom. Odločitev je vseeno padla, da naskočimo plažo z avtodomom, pa kar bo pa bo...
Pri odcepu za Brseč dam desni žmigavec in ustavim pri prvi hiši. Možakarja na vrtu vprašam če lahko parkiram tu in če mi pove kako do plaže. Malo daleč ti je do plaže, zakaj ne greš z avtom, me vpraša. Pa bom prišel s to gajbo dol. Seveda brezbrižno odvrne dol zasigurno...

Potem se še malo norčuje iz mene in barve avtodoma, da so njemu bolj všeč plavi, kot plavo morje.

Potem prinesem iz hladilnika dve rdeči pločevinki in očke se zasvetijo in jezik razvozlja.

Raul mi poda nekaj tajnih podatkov, ker da ne bi rad, da bi bila drugo leto na tej plaži gneča, kot v Jazini, hehe.

Torej: "Energično zavij v dolino in vozi navzdol po ozki poti dokler gre oz. dokler ne rata še bolj ozka in strma..., potem ustavi, obrni in parkiraj. Obuj gojzarje ali gumi škornje, odsekaj palico za preganjanje kač in se spusti še dober kilometer po cesti z višine cca 150 m nad morjem. Nato še malo po kozji stezi in to je to..."

Pa ne okol govort, še reče..., če bo sitna soseda izvedla, da sem vse zblebetal, bo še bolj tečna...

 

Ni tako strašno, cesta pa je res ozka in zelo strma, v večini na novo asfaltirana. Spodaj nad zalivom je nekaj hiš in le malo parkirnih mest, z osebnim bi še šel, z gajbo pa ne. Pri zadnjih hišah se odpre božanski razgled, od tu vodi kozja steza navzdol.
Trud je poplačan, prispeva na res lepo lepo plažo, nekje piše plaža TOP 10 Jadrana.

Voda je bila okoli 20, najbrž pa zaradi pritokov kako stopinjo manj. Kljub temu je v vodi občasno mrgolelo kopalcev.

Za nazaj je bila zgodba malo bolj naporna. Kljub dobri ohladitvi v morju sva se do avtodoma pošteno pregrela. Vroče je bilo itak kot pri norcih, klanec pa znaten in grizla sva kolena. Če vam to ne paše, ne hodite dol. Ampak ko si enkrat dol, ni druge...

 

Nadaljujeva na popoldanski počitek. Zapeljem na streho Tower centra Rijeka, odkoder se lepo vidi celoten Kvarnerski zaliv, celo most na Krk in seveda na mestne ulice. Parkirišče je brezplačno, za avtodome pa je predvideno le na strehi. Vesna se zapodi po trgovinah nekaj nadstropji nižje, jaz pa v mižule za pol urce...
V Selcah se tokrat dobimo z našimi tamladimi na enih finih lignjih, seveda kje drugje, kot v Venusu...

 

holiday beach 02 Domov Potepanja  transport motorhome 01  Zadnja sprememba na strani: 25.05.2014 22:56

Murter 15.6.3013  Cres 31.5.2013  Atene 1.5.2014  Velika noč 2014